Vad gör en Dj?

Vad gör en Dj?

 

Utan en Dj eller annan typ av musik hade inte klubbarna varit mycket att hurra för. En Dj, eller som det egentligen heter – Discjockey väljer ut den musik som ska spelas på klubben, för att besökarna sedan ska dansa till eller lyssna på den. Är de tillräckligt duktiga går det dessutom att bli känd.

En Dj kan ha ett annat yrke också – musiker, som skapar musik genom att mixa olika musikstilar och gör musiken mer rytmisk och anpassad för dans.

Dj:n ser till att bytet mellan de olika låtarna sker väldigt smidigt och övergången blir knappt märkbar. För att kunna göra dessa byten mellan låtarna använder sig Dj:n av hörlurar som de lyssnar på nästkommande låt i för att sedan göra låten ”beredd” för att spelas. När den nuvarande låten börjar lida mot sitt slut, sätter Dj:n igång nästkommande låt.

Ibland går det knappt höra bytet eftersom Dj:n strävar efter att takten ska stämma överens mellan låtarna. För att övergångarna ska bli så smidiga så möjligt använder sig Dj:n sig av en mixer som olika källor av ljud är inkopplad på, exempelvis dator, vinylspelare och cd-spelare.

Utan en Dj stannar hela nattklubben!