Nattklubben Ambassadeur i Stockholm

Nattklubben Ambassadeur i Stockholm

Under sina 10 år lyckades nattklubben Ambassadeur i centrala Stockholm bli en av stadens mest populära ställen för att gå ut och dansa. Det var mycket tack vare att internationellt kända dj:s som Steve Aoki, Calvin Harris och David Guetta spelade där och under helgerna ringlade sig ofta köerna långa ner på Kungsgatan, där klubben huserade. Det blev känt som ett paradis för stockholmare som ville dansa till såväl elektronisk musik, som pop och schlager. Nöjeskoncernen Stureplansgruppen, som låg bakom klubben, satsade också rejält på att skapa den perfekta klubbmiljön med hjälp av spektakulära ljusshower och rökmaskiner. Man valde även att inreda klubbens tre salar i olika teman, som skulle återspegla musiken som spelades på var och en av dansgolven. När dörrarna till Ambassadeur stängdes för gott förra året var det många som sörjde den omtyckta nattklubben, men också det faktum att lokalerna, som inhyst nattklubbar sedan år 1941, nu skulle göras om till kontor.

Ambassadeurs anrika historia

 

Vad många inte vet är att när Stureplansgruppen öppnade nattklubben år 2007 valde man att döpa den till Ambassadeur som en homage till den allra första klubben som huserat i lokalerna på Kungsgatan 18. Denna legendariska klubb har bland annat skildrats i Lillemor Östlunds självbiografiska bok Hinsehäxan. Boken utspelar sig på 60- och 70-talet i Stockholm, då Östlund bland annat försörjde sig som prostituerad. Enligt henne själv var hon även betald älskarinna till dåvarande justitieminister Lennart Geijer under 10 års tid. Lillemor Östlund kom senare att ägna sig åt en rad kriminella aktiviteter och är numera känd som den kvinna som suttit mest tid i fängelse i Sverige. Boken om hennes liv har filmatiserats och sändes som en mini-serie på SVT i två delar år 2012. serien om Hinsehäxan utspelar sig på Ambassadeur, då Lillemor var en frekvent besökare och kom även att jobba som servitris där. För dig som vill se Ambassadeur så som det såg ut på 60- och 70-talet kan det gå att se Hinsehäxan på SVT Play.

Piffa upp hemmafesten med ett tema

Hinsehäxan är en unik skildring av Stockholms nattliv på 60- och 70-talet. Trots historiens mörka drag är det svårt att inte charmas av dåtidens nattklubbsmiljön, då liveband stod för underhållningen och man fortfarande dansade i par. “Gröna Hissen”, en drink som består av gin, curação och Pommac, var det hetaste valet i baren. Tjejerna hade voluminösa frisyrer och korta klänningar, medan polisonger var ett måste för de allra flesta män, precis som de utsvängda byxorna. Om du är sugen på att återskapa en 60- eller 70-talskänsla för att piffa upp din nästa tillställning gäller det att tänka på allt från musik till mat och inte minst kläder. Ett bra tips för att hitta rätt maskeradkläder till temafesten är att ta inspiration från tv-serier, som till exempel Hinsehäxan eller Mad Men. Recept på drinkar och mat som är typiska för epoken hittar du på Google, medan Spotify kryllar av spellistor från både 60- och 70-talet.