Festa utan alkohol – så gör du

Festa utan alkohol – så gör du

I Sverige har vi en väldigt speciell alkoholkultur, speciellt om man jämför den med hur dryckesvanorna ser ut i Sydeuropa. I Sverige dricker vi ofta stora mängder på en gång och det är inte ovanligt att det sociala umgänget kretsar kring alkohol på ett eller annat sätt. Därför kan det vara svårt att stå emot eller att säga nej eftersom det vanliga är att det förekommer alkohol på sociala tillställningar. Samma sak är det naturligtvis om du går ut på klubb eller bar där mycket av konceptet är uppbyggt kring att människor ska köpa alkohol. Att dricka litegrann ibland är naturligtvis inga problem, men det finns också en risk att mängden alkohol går överstyr. På grund av att alkohol får ta en så stor del i våra sociala liv kan det vara svårt att veta hur du ska gör för att festa utan alkohol. Det går utmärkt att göra det, men det kan vara svårt till en början om du är van vi att svepa några drinkar varje gång du går ut.

Motivera dig själv

 

För att du ska kunna festa utan alkohol måste du först och främst bestämma dig för att göra det. Det är bra att prata med dina vänner om att du har bestämt dig för att göra det för att du då minimerar risken för att de kommer försöka hetsa dig eller locka dig till att ta ett glas. Det finns mängder av skäl till att skära ner på alkoholen och ju fler av de positiva effekterna du märker av desto lättare kommer det också vara att inte börja dricka igen. Du måste dock komma ihåg att det kan ta en stund före du märker fördelarna med att inte dricka, speciellt om du tidigare har haft för vana att alltid dricka när du går ut. Att gå ut på klubb och vara nykter blir en helt annan upplevelse än vad du är van vid och därför ska du försöka hitta andra saker som gör kvällen rolig. Kanske kan du njuta av bra musik eller att ta en svängom på dansgolvet för att upptäcka glädjen i det istället för i alkoholen.

Sök dig till nya sammanhang

När du har bestämt dig för att sluta dricka alkohol ska du inte bli förvånad om du plötsligt märker att du inte längre tycker det är roligt att gå ut på klubb. De sammanhangen är så starkt sammankopplade med alkohol att det faktiskt är vanligt att det inte längre är roligt. Om du upplever det så ska du inte tvinga dig själv att gå ut ändå, utan istället försöka hitta andra sammanhang som du trivs i. Många barer ordnar aktiviteter som passar utmärkt när du inte dricker och om du går till sådana platser får du umgås med dina vänner men du behöver inte lägga pengar på alkohol eller kämpa med bakfylla dagen efter. En aktivitet som blivit mer populär är minigolf. Om du väljer att ordna en kväll med dina vänner när ni tar en eller två matcher så kommer du inte känna att du sitter hemma och missar allt det roliga utan det du gör då är att skapa ett nytt sätt att ha roligt på.